DHI (Direch Hair Implentation) hastaların saç ekimi yapılan bölgede tıraş olmadan ekimini gerçekleştirmeye yarayan bir saç ekim metodudur. Bu metot ile saç ekimi yapılan hastaların donör alanlarında 5 – 7 cm arası, saç köklerinin toplanması amacıyla ufak bir alan tıraş edilir. Ense kısmından toplanan greftler, dikkatlice özel kaplarda muhafaza edildikten sonra, herhangi bir kanal açma işlemi olmadan özel CHOI PEN adı verilen kalemlerle direkt olarak saç derisinin altına ekilir.
DHI saç ekim metodu genellikle, donör alanında sık ve sağlıklı saç kökleri bulunan hastalarda, tıraş yapılamadan uygulanabilmesi dolayısıyla kadın veya saçı uzun hastalar tarafından tercih edilir.
Saç ekimi operasyonu gerçekleştikten 10 gün sonrasında ekim yapılan alanda oluşan kabuklar ve ekilen saçlar tamamen dökülür. Bu süreç sonrasında hasta operasyon öncesi halini alır ve ekilen saçlar 3 aydan sonra çıkmaya başlar. Ekimden bir yıl sonra en iyi halini alır.
Operasyon sonrasında donör alanından saç köklerinin toplanması sonucuyla 2 ay kadar sivilce olması normaldir. Ekim yapılan bölgede ise bu süreç 4 aya kadar normaldir. Çıkan sivilcelerin, fazla büyük ve iltihaplı olması takdirinde doktorunuza danışmalısınız.
Saç ekimi operasyonu temelinde bir organ naklidir. Hedeflenen alana ekilen eni kıl kökleri ilk aşamalarda oldukça hassastır ve dışarı kaynaklardan ek takviyelere ihtiyaç duyarlar. Bu ek takviyeler saç bakım setleri, vitaminler, özel losyon, yağlar veya PRP gibi uygulamalarla
doktor tavsiyesiyle karşılanabilir. Bu uygulamalar işlem başarısında önemli bir rol oynarken, yeni ekilen saç köklerini besler, daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde saçınızın çıkmasını sağlar.
Saç ekim operasyonu gerçekleştirildikten sonra ilk yıkama her zaman sağlık personellerinin gözetimi altında, muayene gerçekleştirilerek yapılmalıdır. İlk yıkamadan sonra hasta kendisine verilen losyon ve şampuan yardımıyla kendi saçını hafifçe parmak uçlarını kullanarak yukarı aşağı hareketlerle yıkayabilir. İlk 10 günlük süreç bittiğinde, ekim yapılan alanda oluşan kabukların dökülmesi hedeflenir.
Saç ekimi sonrası 2-3 aylık bir süreç içerisinde, ekilen saçlar şok dökülme sürecine girer. Bu süreç kişiden kişiye farklılık gösterir ancak oldukça doğaldır. Donör alanından alına kıl köklerinin, hedef açıklığa ekildikten sonra geçici olarak dökülme sürecidir. Bu süreç genelde
10-15 gün kadar sürer.
Saç ekiminden yaklaşık 3 ay sonra, hasta yavaş yavaş gözle görünür sonuçlar almaya başlar. Donör alanı tam olarak iyileşmiştir ve saç ekimi yapılan alanda bebek saçlar görünür hale gelir. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de, hedeflenen sonucun %15 ila %20’si gözle görünür hale gelir. Yeni saç çizgisi kendini görünür hale getirir. Bu sırada saç çıkma sürecinde, ciltte beyaz küçük lekeler gözükebilir. Bu derinin saç ekimine gösterdiği doğal bir reaksiyondur. Saç ekimi sonrası 6.ayda sonuçlar nasıl olmalı? Saç ekimi operasyonunda 6 ay sonra, ekilen kökler kendini daha da belli etmeye başlayacaktır. Bu süre zarfında çıkan saçlar hedeflenen sonucun %50-%60’ına yakın bir
sonucu göstermektedir.
Saç ekiminden bir yıl sonra sonuçlar hedeflenen görüntüyü ve sayıyı yakalamış, son halini almıştır. Bu süre zarfında ekilen tüm saç kökleri iyileşmiş ve uzamış olmalıdır. Kişiden kişiye değişiklik gösteren saç ekim sürecinde, 1 yıldan sonra da ekim yapılan alanda saçı uzayan
hastalar gözlemlenmiştir.
Hastaların operasyona hazırlanma sürecinde ve operasyon sonrasında dikkat etmesi gereken bazı hususi noktalar vardır. Operasyon sonrasında, hastalar ekilen saçlarını korumayı ihmal etmemeli ve gerekli hassasiyeti vücuduna ve ekim bölgesine göstermelidir. Böylelikle ekilen saç köklerinin bütünlüğü korurken, iyileşme sürecinde kısaltmış olurlar. Saç ekim operasyonu sonrası, köklerin en sağlıklı şekilde muhafaza edilmesi büyük önem taşımaktadır. Ekim sonrası 15 günlük süreç içerisinde alkol, kafein, çay tüketilmemelidir. Saçlarınıza hassas bir şekilde doktorunuzdan tavsiye alarak bakım uygulamalısınız. Ekim sonrası 30 günlük süreçte havuz ve denize girmemelisiniz. Ekim sonrası süreçte uzun süre güneşe maruz kalmamalısınız. Saç ekimi özünde bir organ nakli işlemi olup, operasyon sonrasında sağlığınıza ve diyetinize dikkat etmeniz operasyondan daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Saç ekimi sonrası, hastalar günlük hayatlarına 2 gün içerisinde dönebilir. Lakin saç ekimi sonrasında spor yapılması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar takip edilmediği takdirde işlem başarısı düşebilir ve vücutta istenmeyen aksiliklerle karşılaşılabilir. Vücudumuz spor esnasında kan basıncını yükseltmesi sebebiyle, ekim yapılan köklerde istenilmeyen kanlanma oluşabilir. Bu yüzden saç ekimi operasyonundan 15 gün sonra hastalar tempolu koşu, yürüyüş, yoga, pilates gibi hafif sporlara başlayabilir. Ancak operasyondan 1 ay sonra doktorunuza da danışarak ağırlık kaldırma, spin gibi yoğun egzersizler yapılabilir. Boks, güreş, karate gibi dövüş sporları veya kafanıza darbe alabileceğiniz herhangi bir spordan kaçınılmalıdır. Ekim yapılan alana yerleştirilen kökler oldukça hassastır ve spor yapıldığı süreçte bu herhangi bir zarar gelmediğinden emin olunmalıdır. Ekim alanına alınan herhangi bir darbe operasyonun başarısına ciddi ölçüde zarar verebilir. Eğer profesyonel bir sporcuysanız, operasyon sonrası egzersize başlama süreciniz branşınız, kilonuz vb. faktörler dikkate alınarak değişebilir. Bununla ilgili operasyonu gerçekleştiren doktorunuza danışmalısınız. Operasyon sırasında lokal anestezi kullanıldığı için hastalar tansiyonlarına dikkat etmelidir. Herhangi bir şekilde spora başlamadan önce, operasyonunuzu gerçekleştiren doktorunuza danışmalısınız
Saç ekimi operasyonu sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken önemli bir rutin vardır. Bu rutine uyulmadığı veya aksatıldığı takdirde işlem başarısında düşüş, işlemden memnun kalmama, nekroz gibi aksiliklerle karşılaşılabilir. Bu aksiliklerden kaçınmak adına öncelikle operasyon sonrası saçın ilk yıkaması steril ve klinik bir ortamda profesyonel bir çalışan tarafından yapılmalıdır. Operasyon sonrasında takılan bandananın ödemin vücuda inmesini engellemesi için bir gün çıkarılmadan alın bölgesinde kalmalıdır. Ekim’den 10 gün sonra ekim bölgesinde oluşan kabukların dökülmüş olması gerekmektedir.