Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Lazerle Leke Tedavisi

Lazerle Leke Tedavisi Uygulaması

Cildimizde oluşan lekeleri;

  1. Doğumsal lekeler
  2. Güneş lekeleri (Melazma, solar lentigo)
  3. Postinflamatuar hiperpigmentasyon (cildin tahrişi sonrası hassasiyetin artmasına bağlı örneğin; egzama veya peeling sonrası oluşan lekeler)
  4. Çiller olarak ayırabiliriz.

Bu lekelerin tedavisinde medikal ilaçlar dışında kimyasal peeling ve lazer uygulamaları kullanılmaktadır. Q anahtarlı lazerler leke tedavisi amacı ile sıklıkla kullanılmaktadır. Tedaviyi güneşin zararlı etkilerinin olmadığı kış döneminde uygulamak gerekir.
Güneş ışınları cildimizde lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Güneşe, hormonal değişikliklere (gebelik, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi) ve ilaçlara (doğum kontrol hapları gibi) bağlı gelişen lekelerin ve doğumsal lekelerin yok edilmesi veya azaltılmasında Q switched Nd Yag lazerler kullanılmaktadır. Uygulama öncesinde sürülen karbon bazlı solüsyon bir çeşit peeling etkisi de yaparak daha efektif sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Tedavi protokolü 6-10 seans arasındadır. Bu tip lazerler üst yüzeye yani epidermise hiçbir zarar vermeden dermisdeki melanin pigmentini hedef almaktadırlar. Yaz kış rahatlıkla uygulanabilmektedirler. Seans aralıkları 1 hafta ile 15 gün arasındadır.
Günümüzde bu lekelerin çoğunun tedavisi mevcuttur.

Yüz bölgesinde oluşan lekeler kozmetik problem oluşturup görünüşümüzü bozduğunda bunlardan kurtulmak için çareler ararız. Günümüzde bu lekelerin çoğunun tedavisi mevcuttur. Ancak leke tedavisi işleminden önce lekenin neden oluştuğunun ve bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkıp çıkmadığının tespit edilmesi gerekir.

Sonradan Oluşan Lekeler

POSTİNFLAMATUAR HİPERPİGMENTASYON

Bu tip lekeler, travma, egzama, akne ve bazı dermatolojik hastalıklardan sonra oluşur. Epidermal (üst deri) veya dermal (alt deri) olabilir. Epidermal olanların leke tedavisi daha kolaydır. Dermal olanlar tedaviye direnç gösterebilir.

FİTOFOTODERMATİT

Bazı bitkilerin ve meyvelerin vücuda teması sonrası güneşe maruz kalma ile oluşan lekelerdir. Bu meyveler arasında portakal, limon, incir, bitkiler arasında ise maydanoz, havuç, dereotu ve kereviz sayılabilir.

İlginizi Çekebilir  Fraksiyonel Lazer

MELAZMA

Genellikle bayanlarda yüzde (alın, yanaklar,bıyık) simetrik olarak oluşan lekelerdir. Hamilelik ve doğum kontrol hapı kullanımı leke oluşumunu tetikler. Ancak sadece güneş ışığıyla temas bile melazmaya sebep olabilir. Erkeklerde de oluşabilir.

SOLAR LENTİGO

Güneş gören bölgelerde, özellikle yüzde, kol ve ellerde oluşan kahverengi lekelerdir. Genellikle yaşı ileri olan kişilerde güneş maruziyeti sonrası ortaya çıkar.

ÇİLLER

Yüzde özellikle burun üzerinde ve vücutta açık renkli küçük lekelerdir. Özellikle açık tenli kişilerde bulunurlar. Güneşten korunma önemlidir.

Doğumsal Lekeler

OTA NEVÜS

Yüzde göz çevresinde, alın ve bazen kulağa kadar uzanan bölgede tek taraflı olarak bulunan kahverengi çoğu zaman mavi-siyah renkli lezyonlardır.

ITO NEVÜS

Sırt ve omuzda yerleşik mavi-siyah renkli lezyonlardır.Doğumla birlikte ve birkaç ay sonra gözlemlenen bölgesel lekeler fazla sayıda olmadığı taktirde önemli değildir. Ancak sayıları fazla ise nörofibromatosis açısından değerlendirilmelidir.

Doğumsal ve Sonradan Oluşan Lekelerde Leke Tedavisi

Leke tedavisi işleminde uygulanacak yöntemler;

• Medikal Tedaviler
• Kimyasal peeling
• Lazer Tedavileri olarak üçe ayrılabilir.

Medikal tedavilerde en çok kullanılan ajanlar hidrokinon, kojik asit, azeleik asit ve retinoik asitlerdir. Kimyasal peelingler uygun hastalarda iyi sonuçlar verebilmektedir. Kimyasal peelingde glikolik asit, laktik asit, salisilik asit, pürivik asit, askorbik asit ve triklorasetik asit en sık kullanılan asitlerdir. Haftada bir veya onbeş günde bir uygulanacak leke tedavisi ile lekelerde açılma mümkün olmaktadır. Koyu tenli kişilerde lekelerde artışa sebep olabileceğinden dikkatli uygulanmalıdır.

Lazer tedavisinde ise Q anahtarlı lazerler UV ışınları ve yaşlılık gibi nedenlerle oluşan cilt lekelerinin giderilmesinde yardımcı olabilmektedir.

Güneşe, hormonal değişikliklere (gebelik, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi) ve ilaçlara (doğum kontrol hapları gibi) bağlı gelişen lekelerin ve doğumsal lekelerin giderilmesinde Q switched Nd Yag lazerler kullanılmaktadır. Karbon bazlı solüsyon sürülerek yapılan uygulamalarla 6-10 seansda lekelerden kurtulmak mümkün olmaktadır. Üst yüzeye yani epidermise hiçbir tahribat vermeden dermisdeki melanin pigmentini hedef alan bu lazerler yaz ve kış rahatlıkla uygulanabilmektedir. Seanslar 1 hafta ile 15 gün arasında yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Lazerle Dövme Silme

Lazerle Leke Tedavisi İstanbul

Lazerler günümüzde lekelerin tedavisinde sıkça başvurduğumuz cihazlardır. Lekenin tipine göre seçilecek lazerin türü farklılık gösterir.

Bayanlarda en sık rastlanan leke tanısı melazmadır. Bu durumda lazer tedavisi olarak sıklıkla başvurduğumuz cihazlar Q anahtarlı lazerlerdir.

Q anahtarlı lazerler iki farklı boyutta atış yapabilirler. Böylece hem  yüzeyel hemde derin lekelere etki gösterirler. Ayrıca karbon peeling uygulamasında da Q anahtarlı lazerler kullanılır. Karbon peeling uygulamasını lekelerle birlikte geniş gözenekler ve yağlı cilt yapısı eşlik ediyorsa kullanmaktayız.

Q anahtarlı lazerler ile leke tedavisinde yüzeyel lekelere yapılan atışlarda yüzeysel bir kabuklanma olur. Bu bölgelerin iyileşmesi genellikle 1 haftayı bulabilmektedir. Daha derin lekelere ise daha farklı bir dalgaboyu ile atış yapıldığı için herhangi bir kabuklanma olmaz. Derin lekelerde haftada 1 kez olacak şekilde en az 4-6 seans tedavi yapılmalıdır.

Lazerle leke tedavilerinde başarıyı arttırabilmek için genellikle diğer tedavi yöntemleri ile kombinasyon tedavileri uygulamaktayız.